Tรผrkiye Cumhuriyeti Anayasasฤฑ

Tรผrkiye Cumhuriyeti Anayasasฤฑ

D) Ceza hรผkmรผ hukuk mahkemesinin bir hรผkmรผne dayandฤฑrฤฑlmฤฑลŸ olup da buhรผkรผm kesinleลŸmiลŸ diฤŸer bir hรผkรผm ile ortadan kaldฤฑrฤฑlmฤฑลŸ ise. C) Davanฤฑn esasฤฑnฤฑ รงรถzรผp de mahkรปmiyet dฤฑลŸฤฑndaki hรผkรผmlere iliลŸkin ise,aleyhte sonuรง doฤŸurmaz ve yeniden yargฤฑlamayฤฑ gerektirmez. (4) Hรผkรผm yalnฤฑz sanฤฑk tarafฤฑndan veya onun lehine Cumhuriyet savcฤฑsฤฑveya 262 nci maddede gรถsterilen kimselerce temyiz edilmiลŸse, yeniden verilenhรผkรผm, รถnceki hรผkรผmle belirlenmiลŸ olan cezadan daha aฤŸฤฑr olamaz. E) SanฤฑฤŸฤฑn aรงฤฑkรงa saptanmฤฑลŸ olan doฤŸum ve suรง tarihlerine gรถre verilecekcezanฤฑn belirlenmesinde gerekli indirim yapฤฑlmamฤฑลŸ veya yanlฤฑลŸ indirim yapฤฑlmฤฑลŸise. B) Yargฤฑtay Cumhuriyet BaลŸsavcฤฑlฤฑฤŸฤฑnฤฑn iddiasฤฑna uygun olarak sanฤฑฤŸakanunda yazฤฑlฤฑ cezanฤฑn en alt derecesini uygulamayฤฑ uygun gรถrรผrse. (2) Hรผkรผm, temyiz yoluna baลŸvurma hakkฤฑ olanlarฤฑn yokluฤŸundaaรงฤฑklanmฤฑลŸsa, sรผre tebliฤŸ tarihinden baลŸlar. B) Hรขkimlik gรถrevini yapmaktan kanun gereฤŸince yasaklanmฤฑลŸ hรขkimin hรผkmekatฤฑlmasฤฑ. (2) Bir hukuk kuralฤฑnฤฑn uygulanmamasฤฑ veya yanlฤฑลŸ uygulanmasฤฑ hukukaaykฤฑrฤฑlฤฑktฤฑr. (2) Mahkemece, gerekli gรถrรผlen tanฤฑklarฤฑn, bilirkiลŸilerin dinlenilmesineve keลŸfin yapฤฑlmasฤฑna karar verilir.

Tรผrk Borรงlar Kanunuโ€™nun ikinci kฤฑsmฤฑ, taraflar arasฤฑndaki รถzel borรง iliลŸkilerini dรผzenler. Dersin amacฤฑ รถnce genel olarak siyasal iktidar tiplerini ve รถzel olarak modern devleti (devlet kuramฤฑ), ardฤฑndan da bireyin iktidar/devlet karลŸฤฑsฤฑndaki konumunu (hak ve รถzgรผrlรผkler) ele almaktฤฑr. Bu ders, ฤฐngilizceโ€™nin temel yapฤฑlarฤฑnฤฑn รถฤŸretildiฤŸi dilbilgisi ve kelimelerin รถฤŸretildiฤŸi konular kapsamฤฑnda iki bรถlรผmde iลŸlenmektedir. Bu iki รถฤŸe, gramer รผniteleri ve kelime รผniteleri baลŸlฤฑklarฤฑ altฤฑnda dรถnรผลŸรผmlรผ olarak iลŸlenir. Ayrฤฑca okuma ve yazma yetenekleri รผzerinde de รงalฤฑลŸmalar yapฤฑlฤฑr. Gramer รผniteleri baลŸlฤฑฤŸฤฑ altฤฑnda, alfabe, basit isim cรผmleleri, yer bildiren isim cรผmleleri, sayฤฑlar, iyelik sฤฑfatlarฤฑ, geniลŸ zaman, ลŸimdiki zaman, emir cรผmleleri, gibi yeni baลŸlayanlar iรงin gerekli olan yapฤฑlar รถฤŸretilir. Kelime bรถlรผmรผnde ise renkler, aile iliลŸkileri, gรผnlรผk kullanฤฑlan nesneler, tekil- รงoฤŸul isimler, yiyecek ve iรงecekler, gรผnler ve aylar, giysiler, meslekler, yer bildiren edatlar ve insanlarฤฑ betimlerken kullanฤฑlan sฤฑfatlar รผzerinde รงalฤฑลŸฤฑlฤฑr. Bu dersin sonunda รถฤŸrencilerin temel ฤฐngilizceโ€™yi okuyup yazabilmeleri ve gรผnlรผk hayatta kullanabilmeleri beklenmektedir. Tรผrk Dili dersi kapsamฤฑnda โ€œDil nedir ve dil ile kรผltรผr arasฤฑnda ne gibi iliลŸkiler vardฤฑr? (1) 8 inci maddede belirtilen yayฤฑn ilkeleri ile bu Kanunun yayฤฑn hizmetlerinde ticarรฎ iletiลŸimi dรผzenleyen hรผkรผmleri, Tรผrkiye Radyo-Televizyon Kurumu yayฤฑnlarฤฑ hakkฤฑnda da uygulanฤฑr. (2) Bilgi Teknolojileri ve ฤฐletiลŸim Kurumu tarafฤฑndan elektronik haberleลŸme hizmetlerini sunmak รผzere yetkilendirilen iลŸletmeciler; elektronik haberleลŸme hizmetlerine iliลŸkin olarak Bilgi Teknolojileri ve ฤฐletiลŸim Kurumu dรผzenlemelerine tabidirler. Ancak, bu iลŸletmecilerden yayฤฑn hizmetlerinin iletimi iรงin faaliyette bulunmak isteyenler, bu Kanun uyarฤฑnca รœst Kuruldan gerekli yayฤฑn iletim yetkisini almak ve รœst Kurul dรผzenlemelerine uymak suretiyle faaliyetlerini yรผrรผtebilirler.

Vergi kanunlarฤฑnda dรผzenlenen para cezalarฤฑnฤฑ da idari para cezalarฤฑ iรงinde deฤŸerlendirmek gerekir. ร‡รผnkรผ, bu cezalarda da; ceza idarece verilmekte olup, sadece parasal bir ceza olarak uygulanmaktadฤฑr. Ancak muhatabฤฑ herkes olmayฤฑp, vergi kanunlarฤฑnda รถngรถrรผlen faaliyetleri yapan mรผkelleflerdir. Ayrฤฑca fiil kamu dรผzeninin ihlal edici fiil olmayฤฑp, vergi dรผzenini ihlal eden fiildir. Deniz hukukunun รถzellikli bir alanฤฑnฤฑ teลŸkil eden bu derste deniz icra hukuku reformu, temel hรผkรผmler, deniz alacaklarฤฑ ve uygulanacak hukuk, gemilerin ihtiyati haczi, parasal deniz alacaklarฤฑnฤฑn takibi, iflasa iliลŸkin รถzel dรผzenlenmeler, parasal olmayan deniz alacaklarฤฑnฤฑn takibi, hapis haklarฤฑnฤฑn paraya รงevrilmesi konularฤฑ รผzerinde durulacaktฤฑr. Ders kapsamฤฑnda; รถncelikle tรผketici kavramฤฑ baลŸta olmak รผzere Tรผketci Hukuku ile ilgili temel kavramlar incelenmektedir. Akabinde taraflardan birini tรผketicinin oluลŸturduฤŸu sรถzleลŸme tรผrleri รผzerinde durulacaktฤฑr. Bu baฤŸlamda, รถzellikle Tรผketicinin Korunmasฤฑ Hakkฤฑnda Kanunโ€™da ele alฤฑnmฤฑลŸ olan tรผketici satฤฑm sรถzleลŸmeleri, taksitli ve kampanyalฤฑ satฤฑลŸlar, kapฤฑdan ve mesafeli sรถzleลŸmeler ve tรผketici kredisi sรถzleลŸmeleri incelenecektir. Bunun yanฤฑ sฤฑra genel iลŸlem ลŸartlarฤฑnฤฑn yer aldฤฑฤŸฤฑ sรถzleลŸmelerde tรผketicinin korunmasฤฑ, imalatรงฤฑnฤฑn sorumluluฤŸu, turistik gezi sรถzleลŸmeleri, devre tatil gibi konular da incelenecektir. Derste, Avrupa BirliฤŸi’nin tรผketicinin korunmasฤฑ alanฤฑnda yayฤฑnlanmฤฑลŸ yรถnergeleri ve รงeลŸitli Avrupa รผlkelerinin mevzuatฤฑ mukayeseli olarak deฤŸerlendirilecektir\. Hemen kaydol ve geniลŸ oyun seรงeneklerine eriลŸim saฤŸla paribahis\. Dersin sonunda muhtelif sรถzleลŸme tรผrleri รถzelinde tรผketicinin haklarฤฑnฤฑn ve sรถzleลŸmeden kaynaklanan yรผkรผmlรผlรผklerin neler olduฤŸu ve uyuลŸmazlฤฑk รงรถzรผm yollarฤฑ รถzรผmsenmiลŸ olacaktฤฑr.

  • ฤฐlgili iลŸlemin ayrฤฑca bir maliyet gerektirmesi durumunda, KiลŸisel Verileri Koruma Kuruluโ€™nca belirlenen tarifedeki รผcret, KulaรงoฤŸlu Hukuk Bรผrosu olarak tarafฤฑnฤฑzdan tahsil edilecektir.
  • Verilen ceza, ลŸikรขyet edilene verilebilecek ceza deฤŸilse veya fiiliyle orantฤฑlฤฑ bir ceza verilmemiลŸse cezayฤฑ deฤŸiลŸtirir.
  • (2) Mahkeme, iddianamenin kabulรผnden sonra duruลŸma gรผnรผnรผ belirler veduruลŸmada hazฤฑr bulunmasฤฑ gereken kiลŸileri รงaฤŸฤฑrฤฑr.

Sendika ve รผst kuruluลŸlarฤฑnฤฑn tรผzรผkleri, yรถnetim ve iลŸleyiลŸleri, Cumhuriyetin temel niteliklerine ve demokrasi esaslarฤฑna aykฤฑrฤฑ olamaz. รœcretli hafta ve bayram tatili ile รผcretli yฤฑllฤฑk izin haklarฤฑ ve ลŸartlarฤฑ kanunla dรผzenlenir. Devlet, รถzel teลŸebbรผslerin milli ekonominin gereklerine ve sosyal amaรงlara uygun yรผrรผmesini, gรผvenlik ve kararlฤฑlฤฑk iรงinde รงalฤฑลŸmasฤฑnฤฑ saฤŸlayacak tedbirleri alฤฑr. KamulaลŸtฤฑrma bedeli ile kesin hรผkme baฤŸlanan artฤฑrฤฑm bedeli nakden ve peลŸin olarak รถdenir. Ancak, tarฤฑm reformunun uygulanmasฤฑ, bรผyรผk enerji ve sulama projeleri ile iskรขn projelerinin gerรงekleลŸtirilmesi, yeni ormanlarฤฑn yetiลŸtirilmesi, kฤฑyฤฑlarฤฑn korunmasฤฑ ve turizm amacฤฑyla kamulaลŸtฤฑrฤฑlan topraklarฤฑn bedellerinin รถdenme ลŸekli kanunla gรถsterilir. Kanunun taksitle รถdemeyi รถngรถrebileceฤŸi bu hallerde, taksitlendirme sรผresi beลŸ yฤฑlฤฑ aลŸamaz; bu takdirde taksitler eลŸit olarak รถdenir. Kฤฑyฤฑlarla sahil ลŸeritlerinin, kullanฤฑlฤฑลŸ amaรงlarฤฑna gรถre derinliฤŸi ve kiลŸilerin bu yerlerden yararlanma imkan ve ลŸartlarฤฑ kanunla dรผzenlenir. ร–zel ilk ve orta dereceli okullarฤฑn baฤŸlฤฑ olduฤŸu esaslar, Devlet okullarฤฑ ile eriลŸilmek istenen seviyeye uygun olarak, kanunla dรผzenlenir.

ร‡รผnkรผ burada, aynฤฑ fiille birden fazla farklฤฑ suรง iลŸlenmemiลŸ, aynฤฑ suรง iลŸlenmiลŸtir. Fail, hรผkรผmde tanฤฑmlanan iki suรงu aynฤฑ anda veya farklฤฑ yakฤฑn … Mala karลŸฤฑ iลŸlenen suรงlarda etkin piลŸmanlฤฑฤŸฤฑn TCK m.168โ€™de tanฤฑmlandฤฑฤŸฤฑ gรถrรผlmektedir. Cebir veya tehdidin unsur olduฤŸu yaฤŸma suรงundan dolayฤฑ etkin piลŸmanlฤฑkta, malvarlฤฑฤŸฤฑna karลŸฤฑ iลŸlenen diฤŸer suรงlara gรถre daha az ceza indirimine gidildiฤŸi gรถrรผlmektedir. Esas olan; kiลŸi hak ve hรผrriyetlerinin korunmasฤฑ, bunlara kฤฑsฤฑtlama getirilecekse de โ€œTemel hak ve hรผrriyetlerin sฤฑnฤฑrlanmasฤฑโ€ baลŸlฤฑklฤฑ Anayasa m.13โ€™de รถngรถrรผlen unsurlarฤฑn uygulanmasฤฑdฤฑr. Ceza soruลŸturmasฤฑnฤฑn baลŸlatฤฑlma saiki ile ilgili birรงok spekรผlatif aรงฤฑklama yapฤฑlฤฑp tahminler ortaya koyulabilir. ร‡alฤฑลŸmamฤฑzda, uygulama sฤฑklฤฑkla ihlali gรผndeme gelen gerekรงeli karar hakkฤฑ ele alฤฑnmaktadฤฑr. Uluslararasฤฑ hukuk/Devletler Umumi Hukuku; devletler, uluslararasฤฑ รถrgรผtler ve uluslararasฤฑ toplumu oluลŸturan diฤŸer birimler arasฤฑndaki iliลŸkileri dรผzenleyen, yani bir dรผzene baฤŸlayan, uyulmasฤฑ zorunlu kurallar bรผtรผnรผdรผr. Aรงฤฑk denizde bir baลŸka devletin bayraฤŸฤฑnฤฑ taลŸฤฑyan gemiye mรผdahale edilmesi, devletlerarasฤฑ iliลŸkileri ilgilendirmekte ve Uluslararasฤฑ Hukukun kapsamฤฑna girmektedir.

Tรผrk Hukuk Tarihi 2 dersi ile ฤฐslam Osmanlฤฑ hukukunda gerรงek kiลŸiler, kรถlelik, vakฤฑflar, niลŸanlanma, evlenme, boลŸanma, ลŸerโ€™i miras hukuku ve adi intikal, Osmanlฤฑ arazi รงeลŸitleri, tฤฑmar sistemi ve รถzellikleri, Tanzimat sonrasฤฑ Osmanlฤฑ Hukuku ve bugรผnkรผ hukuk sistemine geรงiลŸ sรผreci รถฤŸretilmektedir. Bu ลŸekilde, sรถz konusu kural ve mรผesseselere neden ihtiyaรง duyulduฤŸu, nasฤฑl deฤŸiลŸikliklere uฤŸradฤฑฤŸฤฑ ve hangi nedenlerle ortadan kalktฤฑฤŸฤฑ kavratฤฑlmaktadฤฑr. ร–ฤŸrencilere รถzellikle gรผรงlรผ ve zengin bir hukuk kรผltรผrรผ, hukuk nosyonu ve hukuk dรผลŸรผncesi kazandฤฑrmayฤฑ gaye edinen ders ile  aynฤฑ zamanda deฤŸiลŸen ลŸartlar ve ihtiyaรงlar sonucunda pozitif hukuk bir sรผre sonra yetersiz hale geldiฤŸinde, yetersiz kalan hukuku gรผncelleลŸtirmek iรงin gerekli olan derin bir hukuk mantalitesinin รถฤŸretilmesi hedeflenmektedir. Yine bahsi geรงen ders ile Tรผrk hukuk devriminin neden gerekli ve รถnemli olduฤŸunun รถฤŸretilmesi amaรงlanmaktadฤฑr. Ayrฤฑca รถzellikle vakฤฑflar ve miras hukuku konusunda 1926 yฤฑlฤฑnda Medeni Kanunun kabulรผnden รถnceki dรถneme ait ve gรผnรผmรผzde devam eden davalarda Osmanlฤฑ hukuku ilkeleri uygulandฤฑฤŸฤฑ iรงin bu konuda รถฤŸrencilerin bilgilendirilmesi amaรงlandฤฑrฤฑlmaktadฤฑr. En รถnemlisi, Kalkรผta Yรผksek Mahkemesi, Ram Coomar Condoo v. Chunder Canto Mukherjee davasฤฑnda, bir davanฤฑn รผรงรผncรผ ลŸahฤฑs tarafฤฑndan finanse edilmesinin izlenmesine ihtiyaรง varken, taraflar arasฤฑnda bu tรผr anlaลŸmalarฤฑn yapฤฑlmasฤฑnฤฑn kamu politikasฤฑna aykฤฑrฤฑ olmayacaฤŸฤฑnฤฑ belirtmiลŸtir. Hindistan Yรผksek Mahkemesi, Mr. โ€˜Gโ€™ davasฤฑnda ayrฤฑca, katฤฑ bakฤฑm ve nafaka ilkelerinin Hindistan yasalarฤฑna uygulanamayacaฤŸฤฑna karar vermiลŸtir. Mahkeme, TPF niteliฤŸindeki bir anlaลŸmanฤฑn yasal olarak uygulanabilir olduฤŸunu ve kamu politikasฤฑna veya ahlakฤฑna aykฤฑrฤฑ olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ gรถzlemlemiลŸtir. Damodar Kilikar ve Ors v. Ossman Abdul Ghani davasฤฑnda, Kerala Yรผksek Mahkemesi, anlaลŸmaya hiรงbir savunucu dahil deฤŸilse, anlaลŸmanฤฑn yalnฤฑzca ลŸampiyonluk nedeniyle yasa dฤฑลŸฤฑ veya uygulanamaz olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ kaydetmiลŸtir. Hindistan Yรผksek Mahkemesi, Hindistan Baro Konseyi v. AK Balaji davasฤฑnda bu pozisyonu yineleyerek, avukatlarฤฑn davayฤฑ finanse edemediklerini veya mรผvekkilleri adฤฑna konuyla ilgili herhangi bir menfaati olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ, ancak herhangi bir รผรงรผncรผ taraf iรงin รถzel bir sฤฑnฤฑrlama olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ kaydetmiลŸtir. Bununla birlikte, TPF anlaลŸmalarฤฑnฤฑn her biri, kamu politikasฤฑ hususlarฤฑnฤฑ ihlal etmemelerini saฤŸlamak iรงin baฤŸฤฑmsฤฑz olarak incelenmelidir.

ร–zel iลŸlere iliลŸkin olarak verilen emirler, hukuken uyulmasฤฑ zorunlu bir emir teลŸkil etmezler. ร–rneฤŸin, bรถlรผฤŸรผndeki okuma yazma bilmeyen erlere okuma yazma รถฤŸretmesi iรงin bรถlรผk komutanฤฑ tarafฤฑndan asteฤŸmene verilen emrin โ€œhizmete iliลŸkin bir emirโ€ olduฤŸunda ลŸรผphe yoksa da, aynฤฑ bรถlรผk komutanฤฑ tarafฤฑndan aynฤฑ asteฤŸmene kendi รงocuฤŸuna ders รงalฤฑลŸtฤฑrmasฤฑ iรงin verilen emir รถzel bir iลŸe iliลŸkin olduฤŸundan emre itaatsizlik suรงuna konu teลŸkil etmez. รœste veya amire karลŸฤฑ sรถylenen sรถzler saygฤฑsฤฑzlฤฑk sฤฑnฤฑrฤฑnฤฑ aลŸฤฑyorsa, fiil AsCKโ€™nun 85. Maddesinde dรผzenlenen รผste veya amire hakaret suรงunu oluลŸturacaktฤฑr[100]. Maddesine gรถre, disiplin suรงlarฤฑ, 477 SKโ€™nun oda ve gรถz hapsi cezasฤฑyla cezalandฤฑrdฤฑฤŸฤฑ fiillerdir. 477 SKโ€™da disiplin suรงlarฤฑnฤฑn unsur ve cezalarฤฑyla ilgili hususlar 47-61/A maddelerinde gรถsterilmiลŸtir. Acaba, bir asta mรผessir fiil suรงu iลŸlendiฤŸinde, sรถz konusu fiilin askeri cรผrรผm olan vahim hal mi, yoksa askeri kabahat olan az vahim hal mi olduฤŸunu kim belirleyecektir? Bunu belirleyecek kiลŸi, asta mรผessir fiil suรงunu iลŸleyen kiลŸinin disiplin amiridir[53]. Askeri disiplin, askerleri etkili bir ลŸiddet uygulamayฤฑ gerรงekleลŸtirebilecek yeteneklerle donatmanฤฑn yanฤฑ sฤฑra โ€œรถldรผrme izniโ€ ni emir ve itaat ilkesine sฤฑmsฤฑkฤฑ baฤŸlama gรถreviyle de her zaman karลŸฤฑ karลŸฤฑyadฤฑr.

Hem insanlarฤฑn ve hem de sahipsiz hayvanlarฤฑn korunmasฤฑnda sorun; hayvanlarฤฑn varlฤฑฤŸฤฑndan veya 5199 sayฤฑlฤฑ Kanundan deฤŸil, Kanunun uygulanmasฤฑnda yaลŸanan eksikliklerden ve ihmallerden kaynaklanฤฑyor. Yargฤฑ Paketi olarak da adlandฤฑrฤฑlan, Yargฤฑ Hizmetlerinin EtkinliฤŸinin Artฤฑrฤฑlmasฤฑ Amacฤฑyla Bazฤฑ Kanunlarda DeฤŸiลŸiklik Yapฤฑlmasฤฑna Dair Kanun Teklifi TaslaฤŸฤฑnฤฑn 32. Maddesiyle, CMK m.231 iรงerisinde hรผkmรผn aรงฤฑklanmasฤฑnฤฑn geri bฤฑrakฤฑlmasฤฑ (HAGB) ile ilgili yapฤฑlmasฤฑ รถngรถrรผlen dรผzenleme incelenecektir. (4) Eski hรขle getirme isteminden doฤŸan giderler, hasฤฑm tarafฤฑnฤฑn esassฤฑzkarลŸฤฑ koymasฤฑndan meydana gelmiลŸ deฤŸilse, bu istemi ileri sรผrene yรผkletilir. (2) Bu kiลŸinin รถnceden รถdemek zorunda kaldฤฑฤŸฤฑ giderler, DevletHazinesince รผstlenilir.

D) Kusur yeteneฤŸinin bulunmamasฤฑ nedeniyle hakkฤฑnda ceza verilmesine yerolmadฤฑฤŸฤฑna karar verilenler. (3) ฤฐftira konusunu oluลŸturan suรง veya yalan tanฤฑklฤฑk nedeniylegรถzaltฤฑna alฤฑnma ve tutuklama halinde; Devlet, iftira eden veya yalantanฤฑklฤฑkta bulunan kiลŸiye de rรผcu eder. (6) ฤฐstemin ve ispat belgelerinin deฤŸerlendirilmesinde ve tazminathukukunun genel prensiplerine gรถre verilecek tazminat miktarฤฑnฤฑn saptanmasฤฑndamahkeme gerekli gรถrdรผฤŸรผ her tรผrlรผ araลŸtฤฑrmayฤฑ yapmaya veya hรขkimlerinden birineyaptฤฑrmaya yetkilidir. (4) Elde edilen deliller, yukarฤฑda sayฤฑlan suรงlarla ilgili soruลŸturma vekovuลŸturma dฤฑลŸฤฑnda kullanฤฑlamaz; ceza kovuลŸturmasฤฑ bakฤฑmฤฑndan gerekli olmadฤฑฤŸฤฑtaktirde Cumhuriyet savcฤฑsฤฑnฤฑn gรถzetiminde derhรขl yok edilir. (6) SoruลŸturmacฤฑ gรถrevlendirilmesi suretiyle elde edilen kiลŸiselbilgiler, gรถrevlendirildiฤŸi ceza soruลŸturmasฤฑ ve kovuลŸturmasฤฑ dฤฑลŸฤฑndakullanฤฑlamaz. (3) Hรผkรผmlรผlรผk hรขlinde gรผvence 113 รผncรผ maddenin birinci fฤฑkrasฤฑnฤฑn (b)bendinde yer alan hรผkรผmlere gรถre kullanฤฑlฤฑr, fazlasฤฑ geri verilir. H) Cumhuriyet savcฤฑsฤฑnฤฑn istemi รผzerine hรขkim tarafฤฑndan miktarฤฑ veรถdeme sรผresi belirlenecek parayฤฑ suรง maฤŸdurunun haklarฤฑnฤฑ gรผvence altฤฑna almakรผzere aynรฎ veya kiลŸisel gรผvenceye baฤŸlamak. – (1) Yakalanan veya tutuklanarak bir yerden diฤŸer bir yere nakledilenkiลŸilere, kaรงacaklarฤฑna ya da kendisi veya baลŸkalarฤฑnฤฑn hayat ve bedenbรผtรผnlรผkleri bakฤฑmฤฑndan tehlike arz ettiฤŸine iliลŸkin belirtilerin varlฤฑฤŸฤฑhรขllerinde kelepรงe takฤฑlabilir. (3) SoruลŸturma ve kovuลŸturmasฤฑลŸikรขyete baฤŸlฤฑ olmakla birlikte, รงocuklara, beden veya akฤฑl hastalฤฑฤŸฤฑ, malรปllรผkveya gรผรงsรผzlรผkleri nedeniyle kendilerini idareden aciz bulunanlara karลŸฤฑiลŸlenen suรงรผstรผ hallerinde kiลŸinin yakalanmasฤฑ ลŸikรขyete baฤŸlฤฑ deฤŸildir. (2) Yabancฤฑ devletlerin paralarฤฑ ve deฤŸerleri hakkฤฑnda da, yetkili Tรผrkmakamlarฤฑnฤฑn gรถrรผลŸlerinin alฤฑnmasฤฑna karar verilir.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Powered by Estatik
Scroll to Top

SEND INQUIRY